Kalbin % 35 civarında çalışması bir sorun olduğuna işaret eden bir durumdur. Bu sorun özellikle belli başlı belirtiler ile meydana gelir. Bu belirtiler ortaya çıktığında uzmana başvurulmalıdır.
Torasik anevrizma belirtileri, anevrizmanın arkus aortada olduğu zamanlarda görülmesi yüksek olasılıklıdır. Yırtılan bir anevrizma sıklıkla ani ve kuvvetli bir ağrıya, bununla birlikte anevrizmanın oluştuğu yer ve kanama miktarına bağlı olarak bilinç kaybına ya da şoka yol açabilmektedir. Aynı zamanda yırtılmış bir anevrizma muhakkak acil müdahale gerekir.
Aynı zamanda hazırlanan bu çay sırasında süzülerek elde edilen posa içine oğul otu karıştırılarak içine biraz da limon suyu eklenerek yoğurulur. Macun kıvamı elde edince minik haplar haline getirilir ve her gün alınır.
Abdominal aort anevrizmalarında ilk belirtilerin hayatı tehdit edebilen rüptür ile birlikte oluşması oldukça istenmeyen bir durumdur. Bu yüzden belli durumlarda abdominal aort anevrizmasından şüphelenildiğinde tarama testleri yapılır. Taramalar genelde ultrason ile yapılır.
Kalbin beslenmesinde ve diğer organlara sağlıklı bir şekilde temiz kanı pompalaması için kalbi besleyen damarların sağlıklı olması gerekmektedir.
Yaşam tarzı değişiklikleri, anevrizma riskini azaltmanın yanı sıra tedavi sonrası sürecin başarısına da katkıda bulunur.
Gönder Aort anevrizması, aort duvarının herhangi bir alanında meydana gelen şişkinlik veya balonlaşmadır. Bu genişleme aortun tüm kısımlarında gelişebilir.
Aort anevrizmasının yırtılma ya da diseksiyon oluşumu komplikasyonlarında hastaların yaklaşık yüzde 70’i aort anevrizması nedir olay esnasında hayatını kaybetmektedir. Hayatta kalan hastaların yarısından fazlası; acil ameliyata alınmadığı taktirde takip eden 2 saat içinde kaybedilebilmektedir.
Aortun abdominal kısmı aort anevrizmasının en yaygın olarak görüldüğü bölgedir ve bu idea anevrizma sıklıkla abdominal aort anevrizması olarak adlandırılır. Semptomlar hafif olabileceği gibi yırtılmadan önce herhangi bir bulgu da vermemiş olabilir.
Nabız Hissi: Karında atar damar ritmi ile uyumlu bir nabız hissedilebilir. Özellikle zayıf yapılı bireylerde, karın bölgesindeki anevrizma, elle hissedilebilir bir şişlik olarak fark edilebilir.
Çıkan aort damarının çapı ortalama boy ve kiloda olanlar için 28-32 milimetredir. Bu çapın artmasına dilatasyon, aortun aşırı derecede genişleyip yırtılma ya da tabakalarına ayrılma riski yaratır hale gelmesine de aort anevrizması olarak tanımlanmaktadır.
Aort anevrizması gelişme riski yaşla birlikte, özellikle 60 yaşından sonra artar. Erkeklerde aort anevrizması gelişme olasılığı kadınlardan daha fazladır.
Kan damarları kalpten diğer doku ve organlara kan yoluyla besin ve oksijen sağlayan yapılardır. Kalpten çıkan ve organlara dağılan Aort, vücuttaki en büyük atardamardır. Ana arter olan Aort, balon benzeri çıkıntılar meydana getirdiğinde oluşan tıbbi duruma “Aort anevrizması” denir.
Sitede yer alan tüm içerikler yalnızca bilgilendirme amaçlıdır. Sağlığınızla ilgili sorularınız için mutlaka doktoruza ya da bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.